Na 600-lecie Łodzi Manufaktura przygotowała się kompleksowo – przed nami weekend pełen atrakcji, zarówno dla duszy, jak i ciała. Restauratorzy zadbali o to drugie – z okazji wielkiego jubileuszu, od piątku do niedzieli (28.07 – 30.07) w 13 lokalach na rynku Manufaktury będzie można spróbować dań głównych, koktajli i deserów w prawdziwie łódzkim klimacie.
Kulinarne Urodziny Łodzi – piątek, sobota, niedziela (28.07 – 30.07)
Restauracje w Manufakturze przygotowały specjalne dania inspirowane łódzką kuchnią:
W Al Dente będzie można zjeść łódzki kapuśniak (z młodej, kiszonej kapusty na wędzonce z prażokami, konfitowaną cebulą i guanciale). Z kolei Anatewka przygotowała holiszki, czyli gołąbki z mięsem wołowym z rodzynkami, sosem pomidorowym i puree ziemniaczanym. W Bawełnie zjemy łódzkiego żulika z aromatyczną, włoską ricottą i konfiturą z wiśni. W Bierhalle czeka pieczona golonka w łódzkim piwie, podawana prosto z pieca z kapustą sauer, ogórkami kiszonymi, pieczonymi ziemniakami, chrzanem oraz musztardą. Galicja przygotowała kultową zalewajkę podaną z prażokami i okrasą, natomiast w Kaukazie będzie można skosztować urodzinowego tiramisu na cieście francuskim pod czekoladową kopułą.
Propozycja Manuarte to zredukowana zalewajka, czyli mus kaszankowy z chorizo, żulikiem, burakiem, konfitowanym ziemniakiem i jajkiem na miękko. W Rajskim Manu zjemy perliczki z sosem pomarańczowym, kluskami półfrancuskimi oraz jarmużem. W Szpulce czekają knedle po łódzku, czyli klasyczne kluski ziemniaczane z truskawkami podawane z młodą zasmażaną kapustą z koprem. Tawerna Pepe Verde przygotowała urocze monoporcje z herbem Łodzi, czyli biszkopt z malinami, mus twarogowy i galaretkę o smaku mango-morela. W Restauracji Zielona natomiast będzie można skosztować łodzianki, czyli zupy chrzanowej podanej z łódkami ziemniaczanymi, karotką, jajkiem i szczypiorkiem.
Urodziny Łodzi w Manufakturze trzeba zatem spędzić kompleksowo – najpierw warto wybrać się na smaczny i sycący obiad, a później oczywiście pod scenę, gdzie wystąpią: Dawid Kwiatkowski, Margaret, Strachy na Lachy, Kayah, Ignacy i Kult.
Link do strony artykułu: https://wirtualnemedia.pl./centrum-prasowe/artykul/kulinarne-urodziny-jemy-w-lodzi-takze-w-manufakturze-wyjatkowe-menu-inspirowane-lodzka-kuchnia-czeka-na-lodzkich-foodies